Om att Zach Braff är en bra filmskapare

Wish I Was Here

Att Zach Braff kan göra film visade han med besked med Garden State, som så här tio år senare nästan framstår som en generationsfilm. Eller så är det bara jag som gillar den väldigt mycket. Min uppfattning är att det är två läger: ett som älskar den och ett som tycker den är helt okej. I övrigt är Braff mest förknippad, eller kanske för gemene man enbart förknippad med, den där komedigrejen Scrubs.

Världsliga saker som komedier intresserar mig inte (nu skämtar jag för att lyckas med min krystade brygga in i syftet med detta inlägg), men att Braff återigen har skrivit, regisserat och spelat huvudrollen i en film intresserar mig desto mer. Att göra en bra film är en sak, men två, det är ett riktigt prov. Är då nykomlingen Wish I Was Here en ny Garden State?

Nej, det är den inte. Men den bygger på samma fundament. Braff har återigen valt ut sina favoritlåtar från sitt Spotify-konto (2014 års iPod-motsvarighet, tiden har trots allt gått sen Garden State) och samlat några i hans mening viktiga insikter i en film som berör. Precis som i Garden State är både The Shins och Paul Simon med på soundtracket, som dessutom är kryddat med Bob Dylan (bland andra).

Fin musik, fint foto, fint skådespel, fina repliker, fint slut. Wish I Was Here är all enkelhet en fin film. Den upptar inte sin tittare på samma sätt som Garden State (uppenbarligen kan jag inte sluta jämföra), men det lite mer mogna och vuxna förhållningssättet ger ändå temat en annan vinkel. Istället för att fokusera på att hitta sig själv så verkar Braff vilja se sig omkring och uppmana till att vårda den familj som trots allt ändå finns där. Åtminstone tills de också en dag försvinner.

”Life is an occasion. Rise to it.” står det på omslaget. Detsamma gäller regisserandet. Låt det inte ta ytterligare tio år innan du är klar med nästa film, Braff. Du är alldeles för bra för det.

Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s