Krig, Taegukgi och Vin Diesel

Jag har inte sett så många filmer inom genren ‘krig’ i mina dar. I alla fall inte jämfört med hur mycket film som jag har plöjt igenom. Det är inte så att jag inte tycker om dem. För bland de som jag har sett så är det få som är dåliga och jag är då inte avskräckt från att se fler. Men jag antar att det är svårt att se två sådana filmer ovanpå varandra för det blir lite kaka på kaka. Det är svårt att se mycket pang pang om det inte är en bra story. Samma bekymmer finner jag i skräckfilmer, fast där finns det en hel del som har skrämt mig från att se fler. Mer för att jag har sett för många dåliga filmer snarare än att de faktiskt har skrämt mig.

I min lista över krigsfilmer som jag har sett finns det två (jag räknar inte Inglourious Basterds till den genren) som har fått högsta betyg. Varav den ena är jag tämligen säker på att den inte kommer få ha kvar det betyget efter en omtitt. Det är Saving Private Ryan jag syftar på. När jag tänker tillbaka på den filmen så minns jag allt för väl hur Vin Diesel otympligt lunkade fram efter den fantastiska öppningsscenen på Omaha Beach som håller på i mer än 20 minuter. Tankarna på menige Diesel får mig att undra om den verkligen var så bra, för idag har jag svårt att se honom i den typen av film. Dock vågar jag inte ta reda på om det är så. Jag orkar nämligen inte se om en så lång film när jag nu misstänker att den inte är så där bra.

Vin Diesel

Den andra filmen som innehar ett toppbetyg såg jag däremot om i dagarna. Det är en sydkoreansk film som heter Brotherhood of War – Taegukgi. Till skillnad från Saving Private Ryan så har jag ett väldigt gott minne om hur bra den filmen var första gången jag såg den och jag kände att det var dags att se om den. Filmen utspelar sig under Koreakriget där två bröder tvingas delta. Jin-tae gör allt för att hans lillebror ska få lämna kriget och åka tillbaka till familjen och fortsätta med sina studier. Mycket krig och mycket broderskärlek. Det är en påkostad film med många scener där kulor flyger och bomber sprängs om vartannat. På gränsen till lite långdraget och skrytsamt men oerhört snyggt. Sen gillar jag storyn om de två bröderna. Kanske för att jag själv har yngre syskon och därför blir så rörd.

I dagarna ska jag försöka besöka en biograf för att se Fury. Frågan är om jag har fördärvat den upplevelsen genom att ha sett Taegukgi så nyligen. Kommer det att bli kaka på kaka eller kommer Brad Pitt att klara biffen?

Erik

2 tankar om “Krig, Taegukgi och Vin Diesel

  1. Här tycker jag lite tvärtom. Fast jag förstår vad du är inne på med Saving Private Ryan. Hade också farhågor om att jag inte skulle gilla den så mycket om jag såg om den. Men den höll riktigt fint rakt igenom. Det enda som inte funkar är ju ”nutidsscenerna” på kyrkogården, men det påverkar inte resten av filmen.

    Koreanska Taegukgi såg jag när den kom, men har inte varit så sugen på att se om den. Den är ju hyllad och dålig var den absolut inte, men jag har för mig att den kanske var lite väl sentimental under vissa perioder med bröderna. Fast det är kul att höra att den höll så fint vid omtitt.

    Tyvärr har jag ingen text till Taegukgi (sågs innan jag startade min sida). Däremot har jag skrivit om Saving Private Ryan som fick en stark fyra.

    • Det som oroar mig mest för att jag inte kommer tycka om den är för att det enda bra som jag kommer ihåg av filmen är landstigningsscenen. Nu var det ju ett tag sen jag såg den men angående en film jag tycker om så borde jag komma ihåg lite mer av en som nästan tickar upp på tre speltimmar. Men din text om har lite samma utgångspunkt men slutade i positiv anda, jag kanske ska göra ett återbesök ändå.

      Visst är den lite så. Och jag har full förståelse om man tycker att jag hyllar den lite för mycket. Men mellan allt pang pang så rör den på mina känsloband på ett fint sätt. Den ger mig något på ett personligt plan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s