Shia Labeouf som sin egen regissör

Jag och Andreas var på bio och såg Fury häromkvällen. För att knyta an till mitt tidigare inlägg om att inte se krigsfilmer tätt inpå varann så klarade jag mig rätt bra. Jag kände mig inte övermätt på krigsscenarion efter att ha sett Taegukgi nyligen, men nu är jag nöjd för ett tag framöver. Filmen i sig var bra och Brad Pitt fick äntligen spela hjälte i en krigsfilm. Andreas drog tesen att Brad numera väljer roller efter en lista med filmgenrer och karaktärer som inte finns med i hans CV sen tidigare. Och visst har jag nog läst ett uttalande från honom där han menar att pensionen nu inte är långt borta (åtminstone för yrket som skådespelare). Fram tills dess ska han bara delta i filmer som han kan känna sig nöjd med att få lämna ifrån sig åt eftervärlden.

Vid sidan av Brad så var filmens andra ”stora” Hollywood-namn Shia LaBeouf. Jag gillar inte det namnet eller den personen. Han är inte särskilt bra som skådespelare men försöker ändå hävda sig genom att skapa rubriker på de alla märkligaste sätten. Han är ju i och för sig fortfarande rätt ung fortfarande och vill nog bara ha fler ”vuxna” roller. Nymphomaniac var säkert ett försök att bryta mönstret och han var också väldigt angelägen om att få den rollen. I samband med den filmen drog han till sig en del uppståndelse, bl.a. på en presskonferens då han stormade ut därifrån men först efter att ha citerat fotbollslegenden Eric Cantona (http://youtu.be/M6JFcc06xF8). Senare på premiären bar han en påse över huvudet med texten ”I am not famous anymore”.

För något år sedan fick Shia en del skit för en kortfilm han regisserat men som mer eller mindre visade sig vara plagiat. Han fick en del påhopp och detta ledde mer eller mindre till att han annonserade vid senaste årsskiftet att han skulle sluta, inte bara med skådespel utan kliva bort från det offentliga livet helt och hållet. Sedan dess har han tackat ja och hoppat av Barry Levinsons nästa film Rock the Kasbah och är nu istället med i en thriller om en krigsveteran som har premiär nästa år.

Han verkar inte vara en konsekvent man, men det kanske är den sortens rampljus som han går igång på. Samtidigt tar han ibland skådespelet på (kanske för) stort allvar. För sin roll i Fury ska han ha dragit ut en tand, skurit sig i ansiktet och vägrat duscha för att kunna förstå vad hans karaktär hade gått igenom. Den sortens seriositet finner jag lika humoristisk som när jag läste att Colin Farrell lär ha sovit över på inspelningsplatsen till Total Recall för att han ville se hur det var att vakna upp i framtiden.

Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s