Vi är Vänner – Vi är Friends

Likt många andra och olikt en del så tycker jag väldigt mycket om Friends-serien. Jag har sett om den för många gånger så att jag i vardagliga situationer ofta refererar till scener ur serien. Det finns ett band som jag har med de sex skådespelarna och jag ser gärna på produktioner som de medverkar i. Ingen av dem har haft någon framgång som går att jämföra med den perioden de hade tillsammans. Jag har sett lite av varje och tänkte att jag kunde gå igenom dem person för person för att kika på vad jag har sett med dem.

Jennifer Aniston är en personlig favorit. Hon kanske inte är den bästa skådespelerskan men jag charmas av henne och är fortfarande lite förälskad i henne tack vare hennes karaktär Rachel i Friends. Samtidigt är hon väl den som varit den mest produktive i gänget då hon synts här och var i romcoms någorlunda frekvent. Ur den kategorin så ser jag gärna om filmer som Along came Polly, Familjetrippen och Horrible Bosses igen. Ser även fram emot uppföljaren till den sistnämnda. Men den film jag tycker mest om är The Good Girl. Ett drama från 2002 där Jake Gyllenhaal och John C Reilly är med i bilden. Hon spelar en gift kvinna som har det tufft det då äktenskapet går lite trögt. Situationen förändras när hon träffar en man som hon har mer gemensamt med än vad hon vågar tror. Än idag så är Aniston god vän med Gyllenhaal.

Courteney Cox har ju som bekant hittat sig själv igen efter någon slags 40årskris där hon med sloganen ”40 is the new 20” har huvudrollen i tv-serien Cougar Town. Där har även några av hennes tidigare kollegor gästat, bl.a Matthew Perry. Jag har själv bara sett några enstaka avsnitt ur serien som går in på sin sjätte säsong i januari.

Vad gäller filmer hon har varit med i så kan jag säga, och de flesta håller säkert med mig om det, att Scream-serien är brutalt dålig. Den första är en okej film inom skräck-genren men om man misslyckas med uppföljare två gånger så känns även en tredje rätt onödig på förhand. Hjälp vilken dålig skit! Utöver det så har jag sett till henne i Ace Ventura och Cocoon: The Return och 3000 Miles to Graceland. Den sistnämnde är den jag har godast minne av kvalitésmässigt, fast det ska sägas att det var längesedan som jag såg den.

Lisa Kudrow spelade hippien i Friends som många har starka känslor för. En sådan färgstark karaktär gillar man eller så var detåt andra hållet (jag gillade det såklart), det är i alla fall svårt att vara likgiltig. Hon har varit med i en del filmer men då har det mest handlat om mindre roller som bl.a. i Easy A, P.S. I Love You och Analyze this. 2008 var hon med och startade upp Web Therapy. En tv-serie där hon spelar en terapeut som tar emot sina patienter online. Den improviserade serien fick många hyllningar och köptes upp av Showtime några år senare. Där har Matt LeBlanc, Courteney Cox och David Schwimmer gästat och jag gillar den skapt!

Matt LeBlanc var uppmärksammad redan innan han blev med i gänget i soffan. Han hade gjort en del reklamfilmer sen tidigare bl.a. med Heinz (http://youtu.be/Zuq-7jQB9SM) och Coca-Cola (http://youtu.be/Bgqm0Iz6xx8). När det gäller filmbranschen så är Lost in Space en av de få som han medverkat i, men den rollen fick han först efter att Matthew Perry tackat nej till den. Och vi kan väl säga att Perry inte gjorde sin kompis en tjänst när han lämna över rollen till honom.

Det sista Friends-avsnittet sändes i maj 2004. I september samma år sändes piloten till spinoff-serien Joey där LeBlanc fick fortsätta att spela sin karaktär. Joey flyttade till Los Angeles, dock varade den sagan inte länge då serien lades ner efter två säsonger. Nästa serie som LeBlanc tog del av blev dock mer framgångsrik även om den håller ungefär samma agenda som den misslyckade spinoffen. Han är dragplåstret i den amerikansk/brittiska serien Episodes. Serien handlar om två brittiska manusförfattare som ombeds att flytta till Hollywood för att göra om sin hyllade brittiska TV-serie för det amerikanska folket. Matt LeBlanc gör en satir på sig själv när han spelar Matt LeBlanc som får huvudrollen i denna fiktiva serie. David Crane som var med och skapade Friends står även med som kreatör till denna serie. LeBlanc har vunnit en Golden Globe för sin insats och just nu spelar de in den fjärde säsongen som lär dyka upp efter årsskiftet.

Matthew Perry ska vara ett stort fan av spelserien Fallout. Han ska ha varit instängd och spelat Fallout 3 (bra spel för övrigt) i dagar. Hans förtjusning ledde till att han fick vara röstskådespelare för Fallout: New Vegas. Utöver detta har saker och ting gått väldigt trögt för Perry. Filmer han har varit med i har varit si och så. Även om The Whole Nine Yards och The Whole Ten Yards är lite roliga så repriserade han mer eller mindre den karaktär han hade i Friends.

När Aaron Sorkin var klar med The West Wing så gjorde han en satsning med ny serie som fick heta Studio 60 on the Sunset Strip och där fick Matthew Perry vara ett av de stora affisch-namnen. Han spelar en manusförfattare till ett fiktivt underhållningsprogram som går i samma stil som Saturday Night Live, serien handlar om vad som händer bakom den scenen. Förväntningarna var skyhöga och till en början klarade de måtten alldeles fint. Piloten är helt enastående! Dock tycktes det inte gå hela vägen för trots bra tittarsiffror så var skillnaden mellan början och slutet på säsongen för stora för att serien skulle få fortsätta, vilket jag tycker är synd. Sedan dess har Perry gjort flera försök genom att mer eller mindre på egen hand starta upp en ny TV-serie – dock utan att lyckas.

David Schwimmer var med i ett par avsnitt av Band of Brothers och gjorde det riktigt bra. Men utanför Friends så är han kanske mest känd för (fast alla kanske inte känner till det) sin insats i Madagascar-filmerna där han gör rösten åt giraffen Melman. Utöver skådespelaryrket så har han även presenterat sig själv som regissör emellanåt. Han fick förtroende för en del avsnitt i Friends och ett par i Joey. 2010 regisserade han spelfilmen Trust. Den handlar om en 14-årig tjej som utsätts för sexuellt övergrepp och hur familjen reagerar därefter. Här spelar Clive Owen i huvudrollen, men inte som den 14-åriga tjejen. Bra film fast man märker att Schwimmer har en del egenskaper som han behöver utveckla och förbättra för lyckas bättre bakom kameran.

Det är 10 år sedan sista avsnittet av Friends sändes. En nystart eller film har varit på tapeten vid några tillfällen. Men som jag förstår det så är alla inte lika sugna på att göra det eller så har manuset inte varit tillräckligt lockande. Nu verkar det ju ändå som om de flesta av skådespelarna har fått lite fart på sina egna karriärer. Så varför gå tillbaka när man kan göra något nytt? Inte jag heller ser nödvändigheten i att skaka liv i det gamla utan är mer intresserad på vad de kan producera. Det är synd att det har tagit så lång tid för dem att få fart på sina solo-karriärer, fast det är väl så kändisskap och berömmelse fungerar. Det är svårt att göra något eget efter en sådan kändishysteri. Men man kan ju bara anta att de har valt att lyssna till sina hjärtan som vet vad de känner.

Erik

7 tankar om “Vi är Vänner – Vi är Friends

 1. Trevlig genomgång!
  Jag gillade också Vänner skarpt när det begav sig!
  Och nu kommer en tidig julklapp från Netflix…som har lagt ut SAMTLIGA säsonger av serien för beskådan! Jag inledde mitt ”omtitts-maraton” i veckan. Halvvägs genom första säsongen nu. Oh those memories… 😉

  • Tack! Jag har också mycket tacksamt upptäckt detta. Passar sig väldigt bra då DVD-utgåvorna börjar bli aningen repiga. Mer Vänner åt folket!

 2. Intressant genomgång av alla vännerna. Själv gillade jag alltid Phoebe som karaktär bäst — Rachel var alldeles för otrevlig för att bli någon större favorit. Men rolig kunde hon ju vara ändå. Schwimmer gjorde något slags halvkomiskt romantiskt drama medan Vänner fortfarande filmades som inte var någon större hit vill jag minnas.

  • Ross är nog den karaktär jag gillar mest, sett över hela serien. Jag har sett några av de filmer som Schwimmer varit med i, och nej det är nog inget som man egentligen vill ha på CV:et. Ungefär som Perry’s ‘Kärlek vid andra ögonkastet’. Titeln lovar mer än vad deras karriärer har gjort efter Vänner-perioden.

 3. Trevlig summering och genomgång! Tillhör också de som just börjat plöja serien pånytt via Netflix. Inte Seinfeld-klass, men alltjämt ett trevligt sällskap. 🙂

  • Jag är inte Seinfeld-frälst ännu. Men det lilla som jag har sett tycker jag om. Den serien vill jag gärna plöja mig igenom.

   • Det finns Seinfeld-klass och så finns det the best of the rest-klass. Där finns Friends.

    Förresten, vad är egenltigen vanligast i benämning bland svenskar: Vänner eller Friends? Det känns spontant som Vänner. Det är ändå ganska märkligt. Vi säger ju inte Första hjälpen om Scrubs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s